Overgewicht wil zeggen dat u te zwaar bent en te veel lichaamsvet heeft. Of u overgewicht heeft kunt u achterhalen door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht past bij uw lengte. Een BMI van meer dan 25 betekent overgewicht. Ook de buikomvang is een goede maat voor de hoeveelheid lichaamsvet. Bij vrouwen is er sprake van een vergrote buikomvang als deze groter is dan 80 cm, bij mannen als deze groter is dan 94 cm.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als u meer eet dan uw lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. Overgewicht kan ook te maken hebben met een medisch probleem, zoals een chronische ziekte waardoor u moeilijker beweegt: een traag werkende schildklier, een depressie, een eetstoornis, een sociale fobie. Erfelijkheid speelt een kleine rol bij overgewicht.

Gevolgen

Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht, vanaf een BMI van 30 of hoger), heeft u meer kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (zoals een hartinfarct of een beroerte), diabetes mellitus, gewrichtsklachten, galstenen en kanker. Vrouwen met overgewicht hebben minder kans om zwanger te worden. De kans op problemen tijdens een zwangerschap is groter bij overgewicht.

Behandeling

Wat kunt u doen bij overgewicht? De aanpak bestaat uit een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en eventueel psychologische begeleiding. Door gezonder te eten en meer te bewegen wordt u fitter en zal uw gezondheid verbeteren. Als u minimaal een uur per dag actief beweegt, door stevig te wandelen, fietsen, zwemmen of intensief huishoudelijk werk  verbetert u uw conditie, traint u uw spieren en voelt u zich uiteindelijk dus fitter en gezonder.

Voeding

Gezonde voeding en meer bewegen zijn van uiterst belang bij overgewicht. Om niet verder aan te komen is het belangrijk dat u uw eetgewoontes blijvend aanpast. Eten op regelmatige tijden; drie maaltijden per dag en hooguit vier maal per dag een gezond ‘tussendoortje’ (bijvoorbeeld een rijstwafel, handje vol popcorn, stukjes tomaat, komkommer, radijs, bleekselderij of wortel). Door veel groente en fruit en volkerenproducten te eten krijgt u waardevolle voedingsstoffen binnen en weinig calorieën. Ze geven een vol gevoel, waardoor u minder snel te veel eet. Hiernaast is het tevens belangrijk om magere vlees- en melkproducten te gebruiken en weinig vet te gebruiken bij het koken. Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u alle voedingstoffen binnen die u nodig heeft.