Bloeddruk is de druk in uw bloedvaten.
Als uw hart samentrekt en zo uw bloed het lichaam in stuwt, is de druk in uw bloedvaten op zijn hoogst. Dat heet de bovendruk (systolisch). Als uw hart daarna weer ontspant, dan ontstaat er en lagere druk. Dat noemen we de onderdruk (diastolisch). Uw bloeddruk wisselt voortdurend. Als u hard rent, is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit. Een normale bloeddruk bij volwassenen schommelt rond een bovendruk van 120 mmHg en 80 mmHg onderdruk. Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 en de onderdruk hoger dan 90.

Verschijnselen

Van hoge bloeddruk merkt u meestal niets. Het geeft zelden klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of zelfs braken.

Oorzaken

Niet altijd is er een oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Andere risicofactoren voor een hogere bloeddruk zijn: overgewicht, het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol, onvoldoende lichaamsbeweging en stress. In zeldzame gevallen is de hoge bloeddruk het gevolg van een nieraandoening.

Behandeling

Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij de aanpak van hoge bloeddruk gaat het erom dit risico te beperken. Als het lukt om de bloeddruk te verlagen, vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten.

Door de volgende adviezen op te volgen, kunt u uw risico op hart- en vaatziekten verlagen. Stoppen met roken is het belangrijkst. Roken is heel schadelijk voor uw hart en vaten. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning door ten minste vijf dagen per week een halfuur intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, fietsen, tuinieren, traplopen of zwemmen. Eet gezond en gevarieerd. Eet vooral groente en fruit, aardappels en graanproducten. Kies voor magere melk- en vleesproducten, kip, vis of vleesvervangers. Voeg geen zout toe aan het eten en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten, snacks en zoutjes omdat daar veel zout in zit. Eet ook niet te veel drop. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en liefst niet iedere dag.

Bloeddrukverlagende medicijnen zijn niet altijd nodig. Dit hangt af van uw bloeddruk, uw risicofactoren en het geschatte risico op hart- en vaatziekten. Hierbij wordt rekening gehouden met uw leeftijd en of u man of vrouw bent. De vijf belangrijkste groepen medicijnen tegen hoge bloeddruk zijn: plaspillen, bètablokkers, ACE-remmers, angiotensine-2-blokkers en calcium-blokkers. Het hangt van de omstandigheden af welke medicijnen u krijgt.

Voeding

Let bij hoge bloeddruk op de volgende punten: eet vooral groente en fruit, aardappels en volkorengraanproducten. Kies voor magere melk- en vleesproducten, kip, vis of vleesvervangers. Voeg geen zout toe aan het eten en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten, snacks en zoutjes omdat daar veel zout in zit. Eet ook niet te veel drop. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en liefst niet iedere dag.