Oefentherapeut Cesar en bekkenoefentherapeut Liesbeth Vermeer start programma voor zwangere vrouwen in Amsterdam Oosterpark.

Zwanger zijn is mooi en bijzonder. Toch kunt u tijdens uw zwangerschap te maken krijgen met allerlei lichamelijke klachten zoals bekkeninstabiliteit, een verminderde conditie, vermoeidheid en pijn aan uw bekkenbodemspieren. Om deze klachten zoveel mogelijk te beperken, kunt u bij FysioHolland Amsterdam Oosterpark meedoen aan de zwangerschapscursus Zwanger en Actief bij oefentherapeut Liesbeth Vermeer. Liesbeth volgt momenteel ook de opleiding tot bekkenoefentherapeut.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de zwangerschap?

Liesbeth: “Als u in verwachting bent, heeft dat een grote invloed op uw lichaam. Door de hormonen wordt uw bindweefsel losser. Uw spieren moeten daarom extra hard werken om u de juiste stabiliteit te kunnen geven en u loopt een verhoogd risico op bekkeninstabiliteit. Daarnaast groeit uw baarmoeder, waardoor het zwaartepunt in uw lichaam verschuift. Dit kan gevolgen hebben voor uw houding en manier van bewegen.”

Klachten tijdens de zwangerschap voorkomen

“Sporten of bewegen is goed voor iedereen. Ook als u een kindje verwacht. U houdt uw conditie op peil, voelt zich fitter en minder moe. Door specifieke oefeningen te doen kunt u zichzelf tevens beter wapenen tegen instabiliteit van het bekken en de lage rug. Tijdens de zwangerschapscursus Zwanger en Actief begeleid ik u op een veilige en verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Samen gaan we aan de slag om de belangrijke spiergroepen te versterken, zoals uw buik, rug en bekken.”

Geschikte sporten tijdens zwangerschap

“Het eerste trimester dat u in verwachting bent kunt u gewoon sporten zoals u gewend bent. Luister wel extra goed naar uw lichaam: bij pijn, harde buiken of duizeligheid kunt u beter rustiger aan doen. Mijn advies is om in het tweede en derde semester contactsporten zoals voetbal, hockey en handbal te vermijden. Als u lekker in beweging wilt blijven, is de zwangerschapscursus Zwanger en Actief bij FysioHolland Amsterdam Oosterpark zeker iets voor u. Of de Mommy Bootcamp van The Bootcamp Club. Als u wilt weten hoe u ervoor staat, is het verstandig om gebruik te maken van onze speciale Mommy Health Checks bij een van onze fysiotherapeuten. Uiteraard kunt u altijd wandelen, fietsen of zwemmen om uw conditie op peil te houden.”

Tips tijdens zwangerschap

“Zorg goed voor uzelf en neem regelmatig een pauze. Probeer ook zo veel mogelijk te genieten: van uw werk, sport, sociale leven en natuurlijk uw zwangerschap. Eet daarnaast regelmatig en gezond en vraag eventueel advies aan een diëtist zoals FitFood.”

Over Zwanger en Actief

“De cursus bestaat uit acht lessen van een uur: zeven voor de bevalling en één erna. In de eerste vier lessen ligt de focus op spierversterking, stabiliteit van het bekken, houding en manier van bewegingen. Daarna werken we naar de bevalling toe. We gaan in op de houdingen tijdens de bevalling, hoe u moet ademhalen om ontsluitingsweeën op te vangen, hoe u kunt ontspannen en natuurlijk hoe u moet persen. De laatste les plannen we een maand nadat de laatste vrouw in de groep is bevallen, samen met de baby’s. We leren u spierversterkende en stabiliserende oefeningen die u thuis kunt doen, zodat u daarna weer kunt sporten of kunt deelnemen aan de Mommy Bootcamp.”

Meer weten over bewegen, zwanger zijn en onze cursus voor zwangere vrouwen? Neem gerust contact op met oefentherapeut Cecar en bekkenoefentherapeut Liesbeth Vermeer via oosterpark@fysioholland.nl of (020) 694 62 54.

Voor Zwanger en Actief kunt u terecht bij FysioHolland Amsterdam NoordFysioHolland Oosterpark en FysioHolland Tilburg.

Bel ons nu: 020-26 00 028, of mail naar info@fitfood.info