Ongeveer zeven jaar geleden begon het allemaal voor Channy en Sam. Toen al hadden zij ideeën over een diëtistenpraktijk met veel extra aandacht voor hun cliënten. Drie jaar geleden stond FitFood er uiteindelijk zoals het er nu uitziet: Met verschillende vestigingen door de stad. Met een zeven koppen tellend enthousiast team – afkomstig uit alle windstreken. Zo divers als Amsterdam zelf. Vanuit Oost en Zuid Oost doet FitFood mee aan de Amsterdams Aanpak Gezond Gewicht (AAGG). Sam Gabriel en Channy Barzely vertellen er hieronder meer over.

“Niet iedereen wandelt hier op eigen initiatief onze praktijk binnen. Heel veel mensen komen hier op een verwijzing. Via school, via het OLVG, via de huisarts, via het ouder kind centrum… En soms ook door reclame. Van mond tot mond. Als mensen goede ervaringen met ons hebben gehad. Daar zijn we dan echt ook heel trots op. Mensen die bij ons komen omdat ze van anderen goede verhalen hebben gehoord. Dan hebben wij ons werk goed gedaan.

Wat is zo bijzonder aan jullie aanpak?

“We denken haast onze zeer persoonlijke aanpak. Wij investeren in een goede relatie met onze cliënten, zo ontstaat een vertrouwensband. Als je op dat punt komt, nemen mensen echt veel goede adviezen van ons aan. Ze volgen onze raad op. En dan zie je na verloop van tijd ook dat het gaat werken. Je ziet resultaat. Dat is dan het mooiste cadeau dat je als professional kunt krijgen. Met hart en ziel, noemen wij dat. Diëtiek, dat is zoveel meer dan simpele voedingsadviezen. Onze insteek is gezond leven. Voeding is daar een onderdeel van. Maar ook gedrag van mensen. En vaak bieden wij onze cliënten ook een bewegingsprogramma aan. Dat maakt ook de kans op succes veel groter. Maar gedragsverandering: Daar begint het allemaal. Een aantal keren per jaar bieden wij onze cliënten een leuk extra aan: De workshop FitFood For Kids. Daar hoeven mensen niet extra voor de betalen. Dat wordt ze door ons aangeboden. Vier sessies zijn dat. Eén voor ouders, en drie keer voor de kinderen. Heel erg leuk om dat te doen!

Intussen mag je er toch vanuit gaan, dat mensen eigenlijk best wel weten wat slecht voor ze is?

“Daar zou ik niet te snel van uitgaan. Er komen hier globaal gezegd twee soorten mensen. Mensen die echt geen kennis hebben over bijvoorbeeld gezonde voeding. En mensen die dat wel weten, maar het toch ongelofelijk moeilijk vinden om hun gedrag aan te passen en daar hulp bij  nodig hebben. In beide gevallen neem je mensen bij de hand. We zouden graag ten strijde trekken tegen grote supermarktketens en voedselfabrikanten die mensen met reclame op het verkeerde been zetten. Maar dat win je niet. Daarom doen we het op deze manier. Je moet je daarnaast bedenken dat wij beiden vanuit onze eigen cultuur ook niet zijn opgegroeid met gezonde voeding, en het besef daarover. Wij hebben dat pas veel later geleerd. Reken maar dat dit voor heel veel gezinnen in Amsterdam geldt. En daarom zijn kinderen een van onze grootste specialismen. Hoe jonger je een kind meeneemt in een gezond voedselpatroon en gezonde leefwijze, hoe meer die er de rest van zijn leven aan zal hebben – en er naar zal leven.”

Zijn dikke kinderen een groot probleem in de stad?

“Ai, zo praten wij niet over ze. Stigmatiserende termen zijn dat. Dikke kinderen, die term gebruiken wij nooit. We hebben het hooguit over gezond gewicht, gezonde ontwikkeling, in die termen praten wij. Altijd uitgaan van positiviteit. We helpen bij de ontwikkeling naar een gezond leven. ‘Dik’ en ‘obees’ klinkt in onze beleving erg als een waardeoordeel – en dat hebben we juist niet – over onze cliënten. Wij willen ze vooral helpen. Bij kinderen doe je dat ook door ze af en toe te belonen, door te zeggen hoe goed ze het doen. Door het ook niet altijd maar over gezond eten te hebben. Wij organiseren op zaterdagen hele leuke sportsessies. Wij rennen met de kinderen, we spelen, we maken plezier. Ook dat draagt bij aan wederzijds vertrouwen. Of we geven een kind een kleine leuke attentie als hij jarig is. Een bal bijvoorbeeld, daar kunnen we dan met elkaar weer leuk mee spelen. Echt, het is heel simpel. Stop wat liefde in een kind, en je krijgt een heel ander kind. Daar kun je echt alles mee.

Welke meerwaarde heeft de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht voor jullie?

“Die vroegsignalering die met nadruk wordt nagestreefd. Eigenlijk wat we net al zeiden: hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Dan kun je steeds beter preventief te werk gaan. en AAGG maakt voor ons die samenwerking met allerlei andere partijen een stuk gemakkelijker. Neem dit gebouw nou, hier zitten allemaal mensen die reuze handig voor ons zijn zoals het OKC en een fysiotherapiepraktijk. Met de fysiopraktijk hier in Oost werken we veel samen. Veel van onze cliënten steken hier geregeld over om bewegingsadviezen te krijgen, en goede oefeningen te leren.”

En waar zijn jullie trots op?

“De goede samenwerking met andere partijen. Ons gedreven team. Op het feit dat we veel bereiken – en ons soms onvoldoende realiseren dat we levens van mensen veranderen. Dat we het voor elkaar krijgen om bij mensen een omslag te bewerkstelligen. En dat ze daar een beter leven voor terugkrijgen. Laatste kwam een oude cliënt van ons langs. Een succesverhaal hoor! 35 kilo kwijtgeraakt. Daar zijn we trots op. Om achteraf dan terug te zien dat het goed met iemand gaat. We kunnen hier vanuit ons hart werken. Wij halen hier ongelooflijk veel voldoening uit.”

Sam Gabriel & Channy Barzely,
FitFood Diëtistenprakijk
juli 2015

CategoryAdvertisement
Tags,

Bel ons nu: 020-26 00 028, of mail naar info@fitfood.info